Greece is the hiker's paradise


"Λένε ότι, άν δεν έχεις περπατήσει έναν τόπο δεν μπορείς να τον νοιώσεις. Δικός μας τόπος είναι η ΕΛΛΑΔΑ!"

New Adventures

Ενημερωθείτε για τις νέες μας αποδράσεις και κλείστε θέση τώρα!

Coming soon

Τί προτείνουμε για τις επόμενες αποδράσεις μας

Latest Adventures

Δείτε πως περάσαμε στις τελευταίες αποδράσεις μας

Latest Adventures

5,6 Μαΐου 2018 Στα άδυτα των σπηλαίων του Παρνασσού

  Μπαρουτοσπηλιά Το άγνωστο επιβλητικό σπήλαιο, ένα από τα μεγαλύτερα της πατρίδας μας κοντά Read More

15 Απριλίου 2018 Ελικώνας- Αρβανίτσα

  Μπορεί ο γειτονικός Παρνασσός να έχει το «όνομα» και να τραβάει την προσοχή Read More

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 - Ταΰγετος- Παρόρι: Φαράγγι Λαγκαδιώτισσας

  Το Παρόρι είναι ένα μικρό χωριουδάκι, λίγα χιλιόμετρα από το Μυστρά « φυτεμένο» θα Read More
  • 1
  • 2

Υποχρεωτικός Εξοπλισμός

Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πορείες

Ορειβατικό παπούτσι ( ειδική μπότα ορειβατική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα) το οποίο φοράμε και το χειμώνα και το καλοκαίρι. Προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος.

 Τα αθλητικά παπούτσια δεν είναι τα πλέον κατάλληλα για πεζοπορία!


Αδιάβροχο μπουφάν και χειμώνα και καλοκαίρι.


Δεύτερο ζευγάρι κάλτσες μέσα στο σακίδιο (το ορειβατικό παπούτσι είναι ημι-αδιάβροχο ή και αδιάβροχο, αλλά εάν μπει το πόδι σε λακκούβα με νερό τότε μπορεί να βραχεί η κάλτσα και πρέπει να αλλαχθεί άμεσα!).


Νερό (ποσότητα ανάλογη με τις ώρες της πορείας και τις καιρικές συνθήκες).


Τροφή για να μας συντηρήσει στη πορεία (ξηρούς καρπούς, φρούτα, μπάρες δημητριακών, παστέλι, σταφίδες, γενικά τροφή που δίνει ενέργεια χωρίς να μας εμποδίσει στο περπάτημα).


ΑΤΟΜΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ : Αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας (για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει). Ελέγχουμε συχνά την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων και φροντίζουμε να είναι συσκευασμένα έτσι, που να μην διατρέχουν κίνδυνο καταστροφής από τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να συναντήσουμε στις πορείες.


• Αφήνουμε στο λεωφορείο-αυτοκίνητο επιπλέον ρούχα και παπούτσια για να αλλάξουμε όταν τελειώσει η πορεία, σε περίπτωση που χρειαστεί. Κρατάμε και πετσέτα για να σκουπιστούμε.


ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ : Φακό με εφεδρικές μπαταρίες και λαμπάκι, ατομικό φαρμακείο, σφυρίχτρα, πυξίδα, σουγιά, σπίρτα αδιάβροχα και αναπτήρα, εφεδρικά κορδόνια, αντηλιακή κρέμα, γυαλιά ηλίου, χαρτί υγείας, και σακούλα για τα σκουπίδια μας.

 

ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΕΣ


Μπαστούνια για πεζοπορία, καλύτερα 2, για να μην επιβαρύνονται τα γόνατα.


Σακίδιο πλάτης (ανατομικό, ελαφρύ, με ιμάντες και εξωτερικές θήκες και που να επιτρέπει στην πλάτη να αερίζεται και να έχει και αδιάβροχο κάλυμμα).

Ισοθερμικά ρούχα (δεν είναι αδιάβροχα, απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα μας πολύ γρήγορα και στεγνώνουν επίσης γρήγορα).


Πουλόβερ ή Φλις για να το φοράμε στις στάσεις.


Γάντια και σκούφο Υπάρχει ειδικό ισοθερμικό κάλυμμα για το λαιμό που ονομάζεται (mpaf για το χειμώνα) και καπέλο για το καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο πλατύγυρο για να προστατεύει και το πρόσωπο αλλά και το σβέρκο.


Αδιάβροχο παντελόνι για την περίπτωση που χρειαστεί να περπατήσουμε σε βροχή.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Γκέτες από αδιάβροχο υλικό οι οποίες μπαίνουν εξωτερικά, πάνω από το παντελόνι και προστατεύει από το νερό και τις λάσπες το τμήμα του ποδιού από το αστράγαλο ως το γόνατο.

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ: σκηνή, σλίπιν-μπαγκ και υπόστρωμα. Καμινέτο, μαγειρικά σκεύη, ποτήρι, μαχαιροπήρουνα, χαρτί υγείας, φακός.

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΚΙΔΙΟΥ: Τα ελαφριά αντικείμενα στο κάτω μέρος, τα βαριά στο πάνω, τα ρούχα προς το μέρος της πλάτης μας και μέσα σε πλαστικές τσάντες για να μη βραχούν, τα είδη πρώτης ανάγκης στις εξωτερικές θήκες.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
• Παπούτσι, κάλτσα και πόδι πρέπει να είναι “ένα σώμα”. Στην ανάγκη, για να το πετύχουμε, φοράμε δεύτερο ζευγάρι κάλτσες.
• Πάντα κόβουμε τα νύχια των ποδιών μας 2 μέρες πριν την πορεία.
• Το βράδυ πριν την πορεία αποφεύγουμε το πολύ και βαρύ φαγητό. Προτιμάμε τα φαγητά που απελευθερώνουν ενέργεια (ζυμαρικά, πατάτες).
• Φοράμε ρούχα με έντονα χρώματα για να είμαστε εύκολα ορατοί αν χρειαστεί.
• Αποφεύγουμε τα βαμβακερά ενδύματα γιατί κατακρατούν την υγρασία, στεγνώνουν δύσκολα.
• Προσέχουμε να μην προεξέχουν τα πράγματά μας από το σακίδιο και να μην κρέμονται κορδόνια. Υπάρχει κίνδυνος κάπου να πιαστούν και να τραυματιστούμε.
• Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν χρησιμοποιούμε μπατόν να μην χτυπήσουμε εκείνον που μας ακολουθεί.

• Αποφεύγουμε, ακόμη και το καλοκαίρι, τα κοντά παντελόνια και τα παπούτσια που δεν καλύπτουν τον αστράγαλο.

 

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ


Ο αρχηγός είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των πεζοπόρων και την ομαλή διεξαγωγή της πορείας. Οι οδηγίες που δίνει στην ομάδα έχουν σαν στόχο να προειδοποιήσουν για τις δυσκολίες της πορείας και να κατευθύνουν την ομάδα. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες που δίνει ο αρχηγός.


Ο αρχηγός είναι πάντα μπροστά από όλη την ομάδα και στο τέλος υπάρχει πάντα κάποιος που έχει οριστεί σαν «σκούπα» και αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος της ομάδας.


Ο κάθε πεζοπόρος ελέγχει πάντα εάν έχει οπτική επαφή με εκείνον που ακολουθεί ώστε να μη διασπαστεί η ομάδα και περιμένουμε πάντα εκείνους που ακολουθούν. Ταυτόχρονα τηρούμε οπτική επαφή με εκείνους που προηγούνται και προσέχουμε να ακολουθούμε το μονοπάτι που έχουν ήδη περπατήσει αυτοί που είναι μπροστά. Δεν λοξοδρομούμε, εάν δεν ενημερώσουμε. Εάν κάποιος χαθεί θα ταλαιπωρηθεί όλη η ομάδα και όχι μόνο εκείνος!


Η ομάδα κρατάει το ρυθμό του πιο αργού πεζοπόρου, ο οποίος δεν αργοπορεί για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο λόγω δυνάμεων. Η ομάδα πρέπει να είναι πάντα ενωμένη. Ανταγωνιστικές και εγωιστικές συμπεριφορές δεν επιτρέπονται στις πεζοπορίες.


Συμμετέχουμε στη πορεία μόνο αν είμαστε υγιής και ξεκούραστοι. Κρατάμε δυνάμεις και δεν φτάνουμε ποτέ στα όριά μας.
Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ενημερώνουμε διακριτικά τον αρχηγό ή κάποιο άλλο μέλος του Συλλόγου, αποφεύγουμε να πανικοβάλουμε την ομάδα και να οξύνουμε το όποιο πρόβλημα με αυτό τον τρόπο.


Είμαστε καλοπροαίρετοι και φιλικοί με όλη την ομάδα. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, προτιμήσεις και επιλογές.

 

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ!

1. Δεν κόβουμε κλαδιά δέντρων, θάμνους και λουλούδια.
2. Δεν περπατάμε έξω από τα μονοπάτια.
3. Δεν αφήνουμε κανένα σκουπίδι πίσω μας και “παράγουμε” όσο το δυνατόν λιγότερα.
4. Δεν ανάβουμε για κανένα λόγο φωτιά στο ύπαιθρο.
5. Δεν χαράζουμε φλοιούς δέντρων, δεν γράφουμε στα βράχια και γενικώς δεν αφήνουμε πίσω μας κανένα άλλο σημάδι, εκτός των ίχνη των παπουτσιών μας.
6. Δεν πλησιάζουμε τις φωλιές των ζώων.
7 Δεν φωνάζουμε και δεν χρησιμοποιούμε πηγές ηχητικής ρύπανσης.
8. Δεν μολύνουμε το πόσιμο νερό και χρησιμοποιούμε όσο ακριβώς χρειαζόμαστε
9  Δεν καταστρέφουμε τους χώρους που μας φιλοξενούν και τα μέσα με τα οποία μετακινούμαστε.
10 Δεν μεταφέρουμε ή τουλάχιστον προσπαθούμε να μην έχουμε στην ύπαιθρο το άγχος συνήθως, και τη μοναξιά της πόλης.

Coming soon

COMING SOON - Rafting στο Λούσιο Ποταμό

  Rafting στο Λούσιο Ποταμό : Ίσως η πιο εντυπωσιακή διαδρομή για rafting στην Ελλάδα! Read More

Μικρό Πάντα Βρέχει-Τόρνος Ευρυτανίας-Φαράγγι Πάντα Βρέχει

  Μικρό Πάντα Βρέχει-Τόρνος Ευρυτανίας-Φαράγγι Πάντα Βρέχει:   Προμηνύοντας το φαντασμαγορικό θέαμα της βροχής με Read More

Στο φαράγγι του Κάκαβου - Ορεινή Ναυπακτία

  Φαράγγι του Κάκαβου- Ορεινή Ναυπακτία:   Κάκαβος λέγεται ο μεγάλος παραπόταμος του ποταμού Read More
  • 1
  • 2
  • 3

Πώς και γιατί μας βοηθάει η πεζοπορία!


  • Πολλοί από εμάς αναγνωρίζουμε ότι η πεζοπορία στη φύση είναι ευεργετική για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Ένας περίπατος στο δάσος, παρατηρώντας τα πολύχρωμα πουλιά και φυλλώματα, μυρίζοντας τα πεύκα και ακούγοντας τον χαλαρωτικό ήχο του ρυακιού να κυλά, μπορεί να καθαρίσει το μυαλό μας και να μας κάνει να αισθανθούμε όμορφα. Ευτυχώς για μας, οι γιατροί συμφωνούν. Πολλές μελέτες, έχουν αποδείξει τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει η επαφή με τη φύση στην ψυχική μας υγεία.
    Διαβάστε περισσότερα

 

Newsletter

Γίνε μέλος και μάθε πρώτος για τις νέες apo-drasis μας!

Contact us

contact@apo-drasis.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου.
περισσότερα εδω